La Comunificadora, coorganitzadada pel LabCoop, engega la seva 2a edició per impulsar l’economia col·laborativa

1500x500

La Comunificadora, el programa d’impuls de Barcelona Activa per a projectes d’economia col·laborativa del procomú, estrena una nova edició el proper 4 d’octubre.

La jornada “La Comunificadora s’engega” és el tret de sortida de La Comunificadora, un programa que té com a objectiu impulsar iniciatives d’economia col·laborativa a través de formació, assessorament i orientació per a la viabilitat i sostenibilitat dels diferents projectes participants. Impulsat per la direcció d’Innovació Socieconòmica de Barcelona Activa, La Comunificadora s’executa des del Free Knowledge Institute i compta amb la col·laboració del LabCoop, el grup de recerca Dimmons de la UOC i la Fundació Goteo.
La jornada d’obertura l’ecosistema del procomú local, buscar reptes socials, ambientals i tecnològics, i ajudar a convertir idees en propostes viables. L’esdeveniment, obert a tothom, tindrà lloc el dimecres 4 d’octubre, a l’edifici d’ “El Far” de la Barceloneta, futur centre municipal de referència per a la innovació socioeconòmica a la ciutat.
Aquesta és la segona edició d’aquest programa que es va estrenar el gener del 2017 i que va comptar amb la participació de projectes com Katum, Upcycling de Barri, Som Mobilitat o CoopLabora, entre molts d’altres.

Economia col·laborativa

La Comunificadora aposta per iniciatives d’economia col·laborativa procomú, és a dir, models de negoci o activitat que combinen una producció col·laborativa amb un ús important d’eines digitals; aquests generen, també, una aportació a l’interès comú, com per exemple, la voluntat de compartir el coneixement generat i de crear una governança participativa. Per això, és una eina adreçada a projectes, en gestació o ja en marxa, que necessiten un impuls per esdevenir procomuns o projectes del procomú que necessiten consolidar la seva viabilitat econòmica. Poden participar-hi les iniciatives basades en la recerca de l’interès comunitari, amb models d’empresa i de sostenibilitat econòmica més democràtics, governança oberta a la participació de tots els agents implicats, que connecten amb la tradició de l’economia social i solidària i del tercer sector, amb l’ús de tecnologies lliures en les plataformes digitals, i una política de dades obertes.
L’economia col·laborativa del procomú es caracteritza per la inclusivitat (enfront de la creació l’exclusivitat artificial), els principis de participació i govern col·lectiu (enfront de les estructures jeràrquiques verticals), el profit comú dels recursos (enfront de l’extracció de valor en profit d’una minoria privilegiada), les tecnologies lliures i el coneixement compartit (enfront del control privat de la informació, les tecnologies i les dades), i les relacions justes entre totes les persones implicades (enfront de l’explotació laboral i imposició de condicions als consumidors).

La Comunificadora és, doncs, un dels projectes que impulsem des del LabCoop per contribuir a un model econòmic que generi creixement, llocs de treball, ingressos i serveis, sense deixar de banda els drets, i que aporti una major autonomia tecnològica i econòmica a la societat; fent-la menys vulnerable.