Vanwoow, cooperativisme de plataforma per fer reviure els micropobles

dav

De cada 10 municipis de l’Estat espanyol, 6 es troben en risc de desaparèixer, juntament amb el patrimoni natural i cultural que posseeixen. Al seu torn, la pràctica de viatjar en caravana augmenta el 30 % any rere any, amb persones que cerquen el contacte amb la natura i la tranquil·litat fugint del turisme de masses. Ara bé, aquesta gent viatgera, a l’hora de passar la nit, ho ha de fer en espais que solen impedir aquesta pau i natura que cerquen. Davant d’aquesta evidència, fa un parell d’anys un grup de persones van decidir posar fil a l’agulla i van fer néixer Vanwoow, la primera plataforma de turisme social i col·laboratiu que dinamitza pobles en risc de despoblació a través del turisme en autocaravana.

Aquesta cooperativa, formada per un equip de persones usuàries d’autocaravana i camper, i amb diferents trajectòries que van des dels sectors turístic i forestal fins al màrqueting i les vendes, treballa mitjançant les activitats i experiències que ofereixen els habitants dels pobles i la pernocta segura que garanteixen els diferents ajuntaments.
Formada i acompanyada pel Labcoop, la iniciativa s’emmarca dins de l’economia col·laborativa, social i solidària, fonamentada en la comunitat i la participació de totes les integrants. Els seus pilars d’actuació són la solidaritat, la participació, el sentiment col·lectiu, la consciència mediambiental i el respecte mutu. A més, han participat en la segona edició de La Comunificadora i forma part de la comunitat d’incubació La Innobadora, ambdues de Barcelona Activa.

Viatjar lent i créixer en xarxa

Vanwoow és una plataforma de turisme slow, responsable i conscient, que parteix de l’acostament de la comunitat autocaravanera a la cultura i la tradició local dels pobles petits. Alhora és una manera de viatjar que elimina la seva petjada ecològica en la cerca de la sostenibilitat. I tot això ho aconsegueix impulsant activitats que enforteixen els vincles d’aquest sector viatger amb altres agents econòmics i socials, treballant per generar noves oportunitats.
L’acollida dels pobles petits i de la gent viatgera al projecte ha estat immillorable i actualment ja compta amb el suport de quatre consells comarcals, més de 400 col·laboradors, 27 ajuntaments i una xarxa social de més de 8.000 persones.