Quan el feminisme i l’ecologia van de la mà

49607745868_f39bf19a09_o

Des de Labcoop estem molt contentes perquè els Premis 8 de Març han reconegut la tasca del
Col·lectiu Punt 6, al qual vam acompanyar ara fa cinc anys en la seva transició d’associació a
cooperativa

El Col·lectiu Punt 6 és una cooperativa formada per vuit arquitectes, urbanistes i sociòlogues que treballen per aplicar la perspectiva feminista a la construcció dels espais i per transformar la nostra societat. Dins d’aquest gran paraigües, desenvolupen moltes activitats diverses, des de la part relacionada amb les formacions, fins a processos participatius, acció comunitària, recerca i accions de sensibilització.

El seu projecte “Xarxa de refugis climàtics i de cures des d’una perspectiva comunitària i ecofeminista” ha estat guardonat amb el Premi 8 de març – Maria Aurèlia Capmany. Aquesta iniciativa vol crear una xarxa d’espais oberts per tota la ciutat on resguardar-se durant les hores de màxima calor a l’estiu, allunyar-se del fred de l’hivern o aixoplugar-se de les pluges intenses en temporals. Les professionals que identificaran i dissenyaran els espais seran dones dels diversos barris, i es posarà el focus en dones racialitzades i migrades. Totes les participants seran remunerades. “El nostre projecte entrellaça temes mediambientals i les cures, però també inclou la participació perquè el projecte es farà de forma conjunta amb les persones veïnes del territori, de manera que puguem des-jerarquitzar l’urbanisme perquè les persones que viuen al territori són les que millor saben quines necessitats tenen”, diuen les impulsores d’aquesta iniciativa, que per ara planteja una prova pilot al barri de la Prosperitat de Nou Barris.

“Per a nosaltres, guanyar el premi 8 de març ha suposat l’oportunitat de fer sobre el territori una iniciativa que inclogui, d’una banda, els principis de la sostenibilitat social, mediambiental i econòmica i, de l’altra, combinar-ho amb el nostre coneixement sobre cooperativisme feminista, aplicat a entendre com es desenvolupen les cures a la ciutat”, expliquen la Blanca i la Roser, de la cooperativa.

L’experiència amb Labcoop

Fa cinc anys, Labcoop vam acompanyar el Col·lectiu Punt 6: “Els acompanyaments ens va servir molt per al nostre procés de canvi de ser una associació a ser una cooperativa. Érem un grup de persones que teníem les nostres feines i altres interessos personals i, a partir de l’acompanyament, vam decidir fer la cooperativa i poder viure totes de la nostra passió, que era fer urbanisme feminista en tots els àmbits que poguéssim desenvolupar”, recorden les sòcies de la cooperativa.

L’acompanyament es va estructurar en dues parts: una més interna d’autoconeixement on les integrants del Col·lectiu parlaven sobre què volien, què esperaven i com es posicionaven cadascuna d’elles en aquest projecte cooperatiu. I després van fer un treball molt important sobre què volien construir conjuntament i com seria aquest model de cooperativa de treball: “Ens va ajudar a entendre que calia posar-hi números i saber què costava cada cosa. Encara moltes vegades recordem coses que ens deia la Guernica en els acompanyaments!”, conclouen.