Alencop passa per una situació crítica

Caixa de resistència d'Alencop

La cooperativa de gestió de residus urbans engega una caixa de resistència per demanar suport

El 2015 naixia Alencop, una cooperativa d’iniciativa social creada per donar resposta a una doble necessitat: un problema de recollida i tractament de residus als entorns urbans, d’una banda, i per garantir unes condicions de vida dignes a un grup de persones en risc de vulnerabilitat, de l’altra. Es va concebre com una cooperativa de recollida porta a porta de ferralla i petits electrodomèstics creada per oferir una sortida social, econòmica i de regularització administrativa a 16 persones —a les quals més tard s’incorporarien 14 persones més— en situació irregular que vivien en una nau desallotjada del carrer de Puigcerdà, al barri de  Poblenou  de Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona va contractar al LabCoop per realitzar un acompanyament tècnic de 12 mesos. L’objectiu social del projecte era el d’abordar de forma integral les necessitats bàsiques i d’ocupació, formació i habitatge, mitjançant un model d’activitat socioeconòmic cooperatiu: “Des de la creació d’Alencop hem desenvolupat un servei públic, recollint electrodomèstics i ferralla a domicili gratuïtament amb bicicletes elèctriques. Hem posat tota la il·lusió i la nostra força de treball en un projecte que, en teoria, podria garantir les condicions de vida digna que necessitem, però durant aquests anys, el procés no ha estat fàcil, ens hem enfrontat a situacions molt complexes de racisme institucional i instrumentalització”, expliquen les persones sòcies de la cooperativa en un comunicat.

Reclamen condicions dignes

Amb la crisi de la COVID-19, la situació s’ha agreujat. Els darrers mesos la cooperativa ha deixat de comptar amb el suport econòmic municipal amb la no renovació del conveni  i les seves sòcies es troben en una posició d’alta vulnerabilitat (econòmica, social i administrativa) que elles mateixes estan denunciant en aquest vídeo. Expliquen que el 30 de març van ser donades de baixa de la Seguretat Social, cosa que fa perillar tant els seus permisos de treball com els pisos on viuen, que eren part del seu salari: “La cooperativa es troba en un moment crític, a punt de liquidació, amb el risc que nosaltres, com a socis, perdem els nostres papers i estem a punt d’enfrontar un procés d’irregularitat sobrevinguda”, lamenten en un comunicat les sòcies d’Alencop.

Donada la manca de viabilitat econòmica del projecte, han decidit engegar una caixa de resistència, en què demanen ajuda per pagar les despeses de subsistència mínima de les persones sòcies i les seves famílies.

Des de Labcoop mantenim l’orgull d’haver contribuït a la creació d’una nova forma de resoldre necessitats socials, econòmiques i administratives de regularització (trobant una escletxa sòlida la Llei d’Estrangeria) de persones migrades en una situació d’extrema vulnerabilitat. Tanmateix, la nostra preocupació per Alencop ve de lluny i el desenllaç actual ens entristeix i alhora ens fa reflexionar sobre quina ha estat la nostra responsabilitat en tot plegat. És per això que hem redactat un text on reflexionem sobre els orígens, l’evolució i la nostra implicació amb la cooperativa. És un escrit que ha estat compartit amb els socis d’Alencop i amb iACTA Sociojudírica; un exercici de reflexió col·lectiva de les persones que formem LabCoop, que hem intentat fer des de l’honestedat i des de la creença que projectes com Alencop són i seguiran sent vàlids i necessaris per afrontar el dret de les persones a viure i treballar en dignitat allà on elles escullin establir-se.