Cooperativitza’t per combatre l’atur juvenil!

Labcoop i SocialNEET

Després de l’experiència de Cooperativa de Joves impulsada per Barcelona Activa i organitzada per Labcoop i l’Escola Lliure el Sol, comença una nova aventura amb els i les joves com a protagonistes. Es tracta d’una iniciativa que neix del projecte europeu SocialNEET  i que té per objectiu combatre la desocupació juvenil a través de l’economia social i solidària. Aquesta vegada el programa Cooperativitza’t tindrà lloc a Mataró i l’espai de referència serà Cafè de Mar, epicentre de diverses iniciatives en relació amb l’economia social i social d’aquesta ciutat. El projecte està adreçat a persones d’entre 18 i 29 anys –principalment de 25 a 29 anys– que actualment es trobin en situació d’atur i no estiguin estudiant. Les participants tindran l’oportunitat de rebre orientació professional, formació, estades en empreses i assessorament per tal que puguin trobar feina o crear solucions empresarials innovadores i transformadores en l’àmbit de l’economia social i solidària.

SocialNEET ofereix una experiència de creació i gestió d’una cooperativa fictícia, amb l’acompanyament de professionals amb llarga trajectòria en el cooperativisme i posa el focus en cinc sectors d’ocupació: cultura i turisme, benestar i assistència sanitària, agricultura, programari informàtic i de codi obert, i fonts alternatives d’energia. El projecte també contribuirà a conscienciar sobre l’impacte que pot aportar la innovació social i l’emprenedoria per fer front a l’atur juvenil i permetrà crear una xarxa experta de cooperació transnacional: “És important no competir amb altres projectes socials, sinó cooperar”, diu la Carla, una de les participants en el programa Cooperativitza’t!, que comença el mes d’octubre del 2020 i s’allarga fins al febrer de 2021.

En paral·lel a aquesta iniciativa adreçada als joves, Labcoop treballem amb el programa europeu SocialNEET en la realització de cinc plans d’empresa, un per a cada sector estratègic del projecte (cultura i turisme, salut i benestar, agricultura, programari informàtic i de codi obert, i fonts alternatives d’energia). L’objectiu d’aquests plans de negoci és el d’orientar i inspirar als potencials emprenedors, mostrant idees i tendències de cada sector.