Escuela de Activismo Económico. Transformant les relacions econòmiques des del jovent

Escuela de Activismo Económico

A finals de 2019 naixia a Madrid un projecte que té com a objectiu generar esperit crític en l’economia entre persones joves i vol aconseguir-ho a través de l’experiència directa activista de les joves en una entitat de l’economia social i solidària (ESS).

Es tracta de l’Escuela de Activismo Económico, un projecte de la cooperativa ECOOO (de Madrid), juntament amb Fiare, La Osa, La Corriente Mercado Social Madrid. Des de l’escola es defineixen com un “espai de col·laboració, creativitat i acció que busca formar a la joventut universitària en economia social i solidària a través de la metodologia learning by doing (aprendre fent)”.

L’Escuela de Activismo Económico té una durada de tres mesos i consta de diverses parts: una primera on les participants reben una formació de cap de setmana en ESS, consum conscient i activisme i en la qual es presenten també les entitats col·laboradores; i una segona on les persones joves escullen en quina de les entitats col·laboradores volen fer activisme i s’organitzen grups d’entre 6 i 10  joves per a cada entitat. Aquestes han de designar una persona responsable del grup de joves, que també té una persona de referència de l’entitat coordinadora de l’Escola, per si calgués resoldre algun entrebanc.

Durant els tres mesos, les persones joves reben també una formació especialitzada en funció de les necessitats que les entitats col·laboradores hagin detectat, per exemple: tècniques comunicatives, eines de gestió, eines de dinamització grupal, etc. L’entitat coordinadora de l’escola s’encarrega d’atendre al màxim aquestes necessitats formatives organitzant els grups de joves per temàtiques.

Pel que fa al curs 2020-2021, es preveuen dues edicions de l’escola: la primera començarà el mes d’octubre-novembre de 2020 i la segona cap al febrer-març de 2021.

L’edició de 2019 s’ha saldat amb xifres molt interessants: s’hi han interessat 190 joves; 80 d’elles han participat al cap de setmana; 40 han fet activisme; 20 s’han quedat després dels tres mesos a les entitats com a voluntàries (la majoria fent-se sòcies), de les quals bona part han tingut interès a seguir-se formant en economia solidària i 3 a muntar el seu propi projecte.