Neix La Traductiva, el fruit del programa UniversitàriESS

La traductiva

Labcoop participem a diversos programes que vinculen cooperativisme i joves, com és el cas de Cooperativa de Joves, L’Escola d’Activisme Econòmic o Cooperativitza’t. Enguany, hem dinamitzat un nou projecte que té per objectiu donar a conèixer el model de la cooperativa de treball a alumnes de la Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona. UniversitàrESS és un programa pilot de Barcelona Activa que s’emmarca dins del programa transformESS i que ens ha permès adaptar el format de Cooperativa de Joves, un model originari de Quebec en el qual un grup de joves experimenten tot el procés de creació d’una cooperativa de treball des de zero en format simulació. En el cas d’UniversitàriESS, hem realitzat diverses sessions que combinen formació, acompanyament i treball autònom de les participants.

Les participants d’aquest projecte expliquen que van apuntar-s’hi perquè “vam creure que podia ser una bona oportunitat per crear un projecte i formar-nos com a grup per estar més preparades pel món laboral. Sabíem que podríem conèixer gent interessant, rebre una formació útil i veure’ns capaços d’emprendre una agrupació potent des de zero”. Un cop realitzat el programa, comenten que han adquirit coneixements nous sobre emprenedoria, economia social i solidària i sobre el món laboral: “D’altra banda, també hem entès que no tot és tan fàcil i que ens podem trobar entrebancs al llarg del camí, però és important saber com superar-los”, afirmen.

Després d’haver cursat aquest programa formatiu, les seves participants han engegat La Traductiva, una associació de persones diverses amb coneixements i contextos diferents, però que comparteixen un objectiu conjunt: “Les membres del grup tenim competències lingüístiques i formatives molt variades, i ens complementem molt bé”, expliquen.  En aquests moments, el projecte es troba en un punt d’inflexió i les seves integrants han d’acabar de decidir cap a on el volen dirigir, però tenen clar que l’experiència ha suposat un aprenenentatge: “Els formadors, la Sandra i l’Andrés, ens han ensenyat que les coses a vegades venen com venen, però que sempre hi ha una sortida a qualsevol inconvenient. Ens han tractat molt bé, hem pogut accedir una mica al seu món, hem après a relacionar-nos amb els companys de professió i sentim que ens han deixat un espai perquè ens sentim còmodes”.

Les formadores també es mostren satisfetes de com les participants s’han compromés amb el projecte i han sabut sobreposar-se a les incerteses i canvis que han anat sorgint al llarg del camí. Segur que, ben aviat, veurem els fruits d’aquesta nova associació de lingüistes i, des de Labcoop, tenim moltes ganes de seguir dinamitzant projectes que ens permeten donar a conèixer un model alternatiu a l’imperant, que implica una forma de relacionar-nos diferent, més humana, a més de potenciar les habilitats i capacitats de cada participant, augmentant la confiança i oferint, en alguns casos, la primera presa de contacte amb el món laboral, tot i ser en format simulació.