Finalitza la sisena edició dels Tallers de creació, desenvolupament i gestió de cooperatives

TALLERS VIRTUALS

Engegar un projecte cooperatiu des de zero o fer-lo créixer sempre suposa un repte, així com ho és sumar-se a una cooperativa com a sòcia, o generar pràctiques d’intercooperació amb altres projectes. Per això, sempre convé formar-se i deixar-se assessorar per tal de minimitzar els riscos i fer aquest camí emprenedor ben acompanyades. Amb aquest propòsit s’ha celebrat —des d’abril fins a octubre de 2021— una nova edició dels Tallers de creació, desenvolupament i gestió de cooperatives. Es tracta d’un curs impartit per Labcoop i subvencionat pel Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya que, des de fa sis edicions, ofereix eines i recursos pràctics per aprendre a dissenyar, posar en marxa, fer créixer i gestionar un projecte emmarcat en el cooperativisme i l’economia social i solidària (ESS).

Les participants d’enguany (un 64% de les quals han estat dones)  han cursat un total de 530 hores, en què han après sobre el model cooperatiu, els conceptes emergents al voltant de l’economia col·laborativa, les particularitats del cooperativisme de plataforma i el cooperativisme obert; i la viabilitat i sostenibilitat dels projectes de l’ESS, entre molts altres aspectes.

Què en pensen les participants?

Les persones que han realitzat aquest curs s’hi han apuntat perquè tenen interès a impulsar un projecte cooperatiu (29%), perquè ja en formen part d’un i volen aprofundir en els seus coneixements (19%), o perquè professionalment es dediquen a l’assessorament i orientació empresarial (36,5%): “M’emporto coneixements nous i útils i més ganes per tirar endavant un projecte cooperatiu que m’il·lusiona molt. Em quedo també amb la idea que les cooperatives no caminen soles, sinó de la mà, i la importància de posar les persones i les cures al centre”, explica una de les participants d’aquesta edició.

Les participants puntuen amb una nota mitjana de 4,59 sobre 5 els aspectes generals dels tallers i amb un 4,68 de 5 els continguts impartits: “M’emporto molts coneixements nous i altres, que potser ja tenia, els he pogut col·locar en el seu context adequat per tenir una visió completa de la gestió cooperativa”, diu una altra de les alumnes. En resum, defineixen el curs com una formació que s’adapta als diversos nivells: “És una formació molt completa i que s’ajusta molt al ritme de cadascú. Aporta valor tant a persones iniciades en el món del cooperativisme, com a gent amb més experiència”, explica una altra participant. .

Tutories, una jornada i estudis de cas

A més de realitzar les classes teòriques, els i les alumnes dels tallers han pogut aprofitar sessions de tutoria, uns espais de trobada entre alumnat i tutors/es on han pogut plantejar dubtes, preguntes i reflexions sobre els continguts de la formació. Alguns dels aspectes que s’han treballat durant les tutories han estat el repte d’incentivar la participació de les sòcies en cooperatives grans,  el sentit de la intercooperació en cooperatives autosuficients, o els requisits per emprendre en format cooperatiu, entre altres.

Com en d’altres edicions, s’ha organitzat una jornada amb les cooperatives Fet a la Conca, Diomcoop i L’Artiga Coop, que han explicat en primera persona la seva experiència i la seva visió del cooperativisme.

D’altra banda, al programa també s’han introduït dues noves unitats, una sobre coneixement obert i cooperativisme de plataforma i la segona sobre consum responsable i transició ecosocial. A més, per tal de posar en context els conceptes teòrics adquirits, les participants han tingut l’oportunitat de conèixer tres estudis de cas basats en experiències cooperatives: Som Connexió, Filigrana Produccions i l’Escola Lliure el Sol.

Si voleu obtenir més informació sobre el format, metodologia i objectius d’aquesta formació 100% subvencionada, podeu obtenir-la aquí i si vosaltres també teniu interès a explorar un model empresarial viable i transformador que es basa en la cooperació, la col·laboració i els fins socials, estigueu atentes a les properes convocatòries dels Tallers de creació, desenvolupament i gestió de cooperatives.