Una nova vida per als quioscos

Persones intengrants de la cooperativa Diverscoop al quiosc de l'Avinguda del Paral·lel

La cooperativa Diverscoop, que ha comptat amb l’acompanyament de Labcoop,  reobre quioscos en desús a Barcelona

Fa poc més d’un any, des de Labcoop iniciàvem una aventura juntament amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD); la de contribuir a l’impuls i creació de Diverscoop, una cooperativa integrada per persones amb diversitat funcional que naixia amb l’objectiu de donar una nova vida a alguns quioscos en desús de la ciutat.

Aquesta iniciativa, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, consistia –en primer lloc– en donar forma a un projecte cooperatiu d’inserció social. Per això, vam dedicar els primers sis mesos a oferir formacions des de diversos vessants, tot treballant en el pla d’empresa, en els espais de governança i en la part relacional. El següent mig any vam fer un acompanyament a les integrants de la cooperativa, tot generant dinàmiques de cohesió com a grup, orientant en termes de viabilitat i oferint assessorant en la constitució de la cooperativa que, finalment, veia la llum el passat mes de desembre.

Membres de la cooperativa Diverscoop i de Labcoop
Membres de la cooperativa Diverscoop i de Labcoop

Josep Giménez, un dels socis de la cooperativa, explica que “Diverscoop suposa una experiència nova perquè les experiències laborals que havíem tingut anteriorment havien estat a empreses tradicionals i jeràrquiques. Ara prenem les decisions conjuntament i ens donem suport els uns als altres. Això ens aporta un aprenentatge constant i és molt enriquidor”.

En Josep treballa al quiosc del carrer Ramón Albó, 4 (Sant Andreu), un dels dos quioscos de la ciutat que han recuperat la seva activitat gràcies a Diverscoop. L’altre es troba a l’Avinguda del Paral·lel, 91 (Poble-sec) i es preveu que pròximament se n’obriran altres arreu de la ciutat. Però no es tracta de punts de venda de premsa convencionals, sinó que ofereixen una altra mirada al negoci dels quioscos, tot dinamitzant la comunitat i promovent la venda de productes que no es troben habitualment als quioscos: objectes artesanals elaborats a tallers ocupacionals on  treballen persones amb diversitat funcional. A banda de llaminadures, revistes i diaris, també hi venen aliments ecològics, bosses de tela, bijuteria i altres productes de proximitat. A més, des d’aquests quioscos també es vol contribuir a combatre la soledat no desitjada, ja que es vol promoure el repartiment de premsa a domicili a persones grans que formen part del projecte Vincles, un servei de l’Ajuntament de Barcelona que reforça les relacions socials de les persones grans que se senten soles mitjançant les noves tecnologies.

Per LabCoop, la línia de treball de Projectes Laboratori és una línia de servei prioritària per als propers anys. Aquesta se centra en acompanyar a col·lectius i grups de contextos vulnerables i en desigualtat per tal que puguin experimentar amb el format cooperatiu com una resposta col.lectiva per a l’autoocupació i a la inclusió sociolaboral.