En marxa l’Escola d’Activisme Econòmic!

Escola d'Activisme Econòmic

El cap de setmana del 6 i 7 de febrer vam començar L’Escola d’Activisme Econòmic, un espai de cooperació, formació i acció que està dirigit a tothom qui estigui interessat a transformar les relacions econòmiques per fer-les justes, lliures i equitatives. El programa té per objectiu desenvolupar un model d’educació econòmica i empresarial que es recolza en els principis de l’economia social i solidària. Aquest model és una rèplica de la Ecuela de Activismo Económico, que té lloc a Madrid sota la coordinació d’Ecooo i tot just hem iniciat la primera edició a Barcelona, coordinada per Labcoop.

A les primeres trobades hi han participat una trentena de persones, combinant un format híbrid presencial (al local del Grup Ecos) i virtual durant el dissabte al matí i la tarda i diumenge al matí. Les participants formen un grup heterogeni, tant pel que fa a les seves edats com pel que fa a la seva experiència en activisme. Totes elles, però, coincidien en remarcar la necessitat d’una formació centrada a posar en el centre de la producció i consum de béns i serveis els drets humans, el benestar animal, el bé comú de la societat, la sostenibilitat del planeta i la democràcia interna de les organitzacions empresarials.

De la mà de Fiare Banca Ètica, Som Connexió, FETS, Opcions i Pam a Pam s’han treballat temes com l’activisme econòmic, l’economia social i solidària (ESS) i el consum conscient. En relació al primer tema, entre totes les participants han realitzat una acció col·lectiva partint d’un problema específic i aportant accions i sinèrgies conjuntes per resoldre’l. En la formació sobre ESS, hem parlat sobre economia monetària i no monetària, economia real i fictícia, mercat social i balanç social. Per últim, a la formació sobre consum conscient, hem començat amb un concurs en què les participants han hagut d’encertar els diferents consums diaris d’aigua, residus i Co2, entre altres. També hem parlat sobre consum responsable i els reptes que aquest comporta, així com algunes mesures que podem anar incorporant en el nostre consum diari.

Després d’aquesta primera presa de contacte, ara les participants realitzaran tres mesos d’activisme a les diferents entitats col·laboradores i faran tres formacions complementàries en Comunicació de creativa i de guerrilla, Com afavorir dinàmiques i acords grupals i Microfinançament de projectes.