Participem a la trobada d’entitats feministes i finances ètiques

Trobada entitats feministes i finances ètiques

Durant tres intensos dies, el VIII Congrés d’Economia Feminista va reunir més de 400 dones, principalment de l’estat espanyol i d’Amèrica Llatina, per compartir i reflexionar sobre els avenços i reptes que seguim enfrontant per aconseguir posar la vida al centre i que l’economia es basi en la sostenibilitat de la vida i no del capital.

Aprofitant l’ocasió, en aliança amb aquestes mateixes xarxes i amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, des de FETS van decidir organitzar una trobada sobre finances ètiques i solidàries i economies feministes en la qual Labcoop vam participar com a dinamitzadores. L’activitat va tenir lloc el dissabte 18 de març a la tarda, a la mateixa Nau Bostik que va acollir el Congrés.

L’objectiu de la trobada era potenciar els vincles entre els projectes feminists de base, les entitats de les finances ètiques i l’economia solidària. Una oportunitat per reflexionar juntes sobre el model de les finances ètiques i solidàries en clau feminista, identificant els principals reptes i avançant en la construcció col·lectiva de propostes i eines per a la financiació de les economies feministes.

La reunió va reunir 45 dones representants d’iniciatives i projectes feministes, entitats i eines financeres (des de fons més o menys petits fins a cooperatives de serveis financers i de banca ètica cooperativa), així com pertanyents a xarxes de l’economia solidària i feminista tant d’àmbit local com internacional.

Les participants van compartir les seves experiències i les tensions principals que es produeixen per sostenir organitzacions de l’economia feminista, especialment en el context postpandèmia. Es van plantejar els reptes actuals en l’accés al finançament i els límits de les eines de finançament. Als diversos espais es van obrir preguntes, es van compartir idees, i es van visibilitzar obstacles.

Si alguna cosa va quedar clara és la sensació que hem de seguir estirant el fil per a consolidar unes finances ètiques i solidàries en clau feminista, i que aquesta va ser una de les primeres trobades d’alguna cosa que ha de seguir passant si volem transformar el model socioeconòmic actual i trobar les respostes per al desplegament de les economies feministes.